E&A Projecten

Engineering en Advies Projecten

Applicatie / Procesbeschrijving / offerte aanvraag:

Een Ingenieur R&D deelt het volgende productieprobleem met Fiktech:
Wij vervaardigen kunststof verlichtingsdecoraties met behulp van grootformaat 3D-printtechnologie.

Gerobotiseerd opspuiten van 2D figuren uit bioplastics
LED-verlichting gemonteerd op substraat van bioplastics

Voor de ontwikkeling van het gebruik van nieuwe kunststoffen, moeten we koellucht blazen over een platform van 3m50 x 1m50. Momenteel doen we dit door middel van een ventilatorsysteem waarop we een over de gehele lengte een van een gleuf voorziene aluminium buis hebben aangesloten. Het koeleffect is niet voldoende, dus zoeken we naar een alternatieve oplossing. Ik voeg een foto toe die ons productieproces toont. Doel is om de afkoeltijd te bekorten, ten einde de productiedoorloop te versnellen en de productiecapaciteit te kunnen verhogen.

Het betreffende bedrijf produceert in meerdere landen sinds 45 jaar verlichtingsornamenten voor de openbare ruimte. Traditioneel worden deze ornamenten geconstrueerd uit aluminium staf- en buismateriaal. Deze productiemethode is enerzijds kostbaar en tijdrovend en anderzijds belastend voor het milieu. Om deze redenen is het bedrijf – na veel research en een forse investering – voor een aanzienlijk deel overgestapt op een zeer innovatief productieconcept: Bioprint. Het hiervoor benodigde kunststof granulaat is afkomstig van een bio-based suikerriet zonder GGO, dat vervolgens in een Frans laboratorium wordt omgezet in gedehydrateerde bio-ethanol. Als het granulaat in de werkplaats aankomt, wordt het geverfd met schone kleurstoffen en dit materiaal wordt vervolgens m.b.v. gerobotiseerde printers op een vlakke tafel gespoten om recyclebare, biologisch afbreekbare en gekleurde structuren te produceren. Dit proces genereert geen productieafval en maakt volledige recycleerbaarheid van de constructie aan het einde van zijn levensduur mogelijk. Met dit nieuwe materiaal reduceert men meer dan 80% van het aluminium t.o.v. de traditionele productiemethode! Dit heeft een aanzienlijke positieve impact op de ecologische voetafdruk van het bedrijf.

Overwegingen / initieel advies:

Het benodigde koelluchtdebiet is te laag, een buis met slechts een sleuf geeft tevens veel turbulentie en geen gerichte luchtstroom. Daarom is het sterk aan te bevelen om een correct geconstrueerd luchtmes gebruiken.

Vanwege de relatief grote lengte raad ik u aan om voor een lagedruk luchtmes te kiezen. U bespaart met deze keuze op energiekosten ten opzichte van het gebruik van een met perslucht aangedreven luchtmes.

Op basis van de door ons uitgevoerde warmteberekeningen adviseren wij u om een koelluchtdebiet van ca. 1.000 m3/hr per tafel te gebruiken.

Uitgaande van de procesgegevens en de warmteberekeningen heeft Fiktech een budget-offerte per E-mail uitgebracht.

Vragen van de klant / overlegfase:
  • Denkt u dat de geadviseerde oplossing / luchtstroom ook het plastic zal koelen dat op 1.500 mm van de luchtspleet op de productietafel is gespoten?
  • Is de zijkanaal ventilator uitgerust met een systeem om de snelheid van de luchtstroom aan te passen?
  • Is het mogelijk om uw apparatuur te testen voordat u deze koopt? Of met een “huur”-systeem om ervoor te zorgen dat de apparatuur aan onze behoeften voldoet?
  • Wat is de geluidsopbrengst van de Zijkanaalventilator?

Na beantwoording van de vragen per E-mail is een testset aangeboden bestaande uit een kleine zijkanaalventilator en AFAK18Al luchtmes met lengte 458 mm, om de uitgevoerde berekeningen te verifiëren. De uitgevoerde proefnemingen bleken zéér succesvol.

Geleverde oplossing:
  • 20 stuks Fiktech AFAK134AlDI (lengte 3.400 mm) Luchtmessen met tweezijdige aansluiting,
  • Zijkanaalventilatoren & toebehoren. Het verlichtingsbedrijf is klaar voor een nóg productievere toekomst.
Door Fiktech geleverde Lagedruk Luchtmessen – lengte 3.400 mm
Verlichtingsornamenten voor de openbare ruimte