Vragen & Antwoorden

Vragen & Antwoorden [Toepassingen en Voorbeelden]

Vortex Schakelkastkoelers
Beschrijving van de situatie:

Sorteerinstallaties voor de mineralenindustrie bestendig maken tegen extreme omgevingsomstandigheden met Vortex schakelkastkoelers. Technische gegevens / informatie: Schakelkastoppervlak 25 m2 / Behuizingsmateriaal schakelkast: Plaatstaal – gelakt / Blootstelling aan direct zonlicht: Ja / Maximale omgevingstemperatuur: 50°C / Maximaal toegestane kastbinnentemperatuur: 40°C / Vereiste beschermingsgraad: IP55.

Advies / Oplossing:

Het berekende koelvermogen van de schakelkast is 1.501 watt bij blootstelling aan direct zonlicht. Als de kast echter wordt beschermd tegen direct zonlicht, is het berekende koelvermogen slechts: 625 watt. Nb dit toont hoe belangrijk het is om behuizingen te isoleren en te beschermen tegen direct zonlicht!

Geleverd:

2 x Vortex Schakelkastkoeler AFECO7035SS in zijmontagebouw met toebehoren.

Beschrijving van de situatie:

Een RVS besturingskast met schuin aflopende bovenkant en afmetingen H x B x D 1.100 x 800 x 300 mm is opgesteld in een bedrijf waar voedingsmiddelen worden geproduceerd. De drives en PLC in de kast produceren ca. 250 Watt aan warmte. Momenteel is de kast voorzien van ventilatieroosters waardoor corrosief H2S gas binnenkomt en de besturingsprints chemisch aantast, met storingen als gevolg. Ik zoek een foodgrade oplossing die “wash down” moet zijn.

Advies / Oplossing:

Het berekende benodigde koelvermogen van de schakelkast is 359 Watt. Vanwege de opstelling in een omgeving waar i.v.m. de hygiëne met hoge druk water & reinigingsmiddelen wordt schoongemaakt is een IP66 integriteit een harde eis. De bestaande ventilatieroosters moeten verwijderd worden en de openingen volledig dichtgemaakt.

Geleverd:

Fiktech Vortex Schakelkastkoeler AF4640SSSL in zijmontagebouw met toebehoren, waaronder een NHP magneetventiel (deze zorgt voor continue spoeling – “Purging” – van de besturingskast).

Luchtmessen & Luchtkanonnen
Probleembeschrijving:

Een gerenommeerd bedrijf produceert een groot assortiment aan sauzen en dressings. Flesjes met een hoogte van ca. 200 mm en diameter ø 50 mm worden in de productielijn afgevuld. Hierna worden de sausflesjes voorzien van transparante zelfklevende etiketten. Het aanklevende water dient van de flesjes verwijderd te worden om een goede hechting van deze etiketten te waarborgen. Doorvoer aantal flesjes per minuut: 110 stuks / bandsnelheid 35 m/min.

Advies / Oplossing:

De klant verzocht FIKTECH om op locatie een initiële test uit te voeren m.b.v. LD (lage druk) Luchtmessen en frequentiegeregelde zijkanaalventilator. Bij een uittreesnelheid van de luchtmessen van 145 m/sec. werd het resultaat door de klant als goed beoordeeld.

Geleverd:

Meerder sets bestaande uit LD Luchtmessen AFAK24Al lengte 609 mm & zijkanaalventilator ZDI550.

Probleembeschrijving:

Een vooraanstaande producent van skisportartikelen extrudeert folie tot een breedte van 1.050 mm, waarop aansluitend patronen in reliëf worden aangebracht (“Embossing” techniek). Tijdens het proces wordt de folie enigszins vervormd en ligt niet meer strak over de volgende rol. Dit heeft nadelige gevolgen; tijdverlies door corrigerende handelingen en oplopende kosten.

Advies / Oplossing:

Om beschadigingen door mechanisch contact met de kwetsbare folie te voorkomen is het toepassen van een luchtmes een praktische en kostenbesparende oplossing. Afhankelijk van de benodigde aandrukkracht, beschikbare perslucht en lengte kan een keuze worden gemaakt uit HD (Hoge Druk) of LD (Lage Druk) luchtmessen.

Geleverd:

Aluminium HD-luchtmes AF110042Al – lengte 1.066 mm & montagebeugel om de montage te vereenvoudigen.

HD-Inline
Situatie / Procesgegevens:

In 2007 hebben we al eens een Aluminium venturi (slangaansluiting 19 mm) bij jullie ingekocht voor een klein transport systeem voor granulaat. Het werkt nog steeds goed alleen is de wand doorgesleten. Kunt u nog terug zien welk type we toe gehad hebben? Deze is in gebruik om granulaat van Calciumcarbonaat (CaCO3) in een waterbehandelingsinstallatie aan te voeren; Korrelgrootte 1-2 mm / Dichtheid  1.500 kg/m3 / Hoeveelheid Maximaal 1 x 25 kg per dag te transporteren in maximaal 15 minuten.

Beschikbare persluchtcapaciteit 250 Nl/min (7 bar) Verplaatsing: Horizontaal Max. 2 meter, Verticaal Max. 3 meter (Systeem voorzien van 2 bochten).

Advies / Oplossing:

U heeft toen geleverd gekregen type AF6080Al, wij adviseren u om gebruik te maken van de RVS versie, deze heeft een hogere mate van slijtvastheid dan Aluminium.

Geleverd:

HD-Inline AF6060SS – 19 mm slangaansluiting RVS304.

Probleem beschrijving:

Op een onderdeel in de auto-industrie wordt dubbelzijdig plakband vanaf een grote rol (lengte 4.000 m) geautomatiseerd aangebracht. Tijdens het plakproces wordt het siliconenpapier van de dubbelzijdige tape direct tijdens het aanbrengen verwijderd. Het rugpapier wordt niet afgesneden, maar direct bij het aanbrengen eraf getrokken. Het verwijderde papier moet continu worden afgevoerd om de productieomgeving schoon te houden.

Advies / Oplossing:

Het rugpapier heeft een dikte van ca. 0,1 mm tot 0,2 mm en een breedte van 16 mm. Met behulp van een HD-Inline venturi met inwendige diameter Ø 25 mm kan het lintvormige papier gemakkelijk worden opgezogen en vervolgens afgevoerd. Het transport kan via leidingen over het plafond of aan de zijkant in een container plaatsvinden.

Geleverd:

Aluminium HD-Inline venturi AF6082Al met slangaansluiting Ø 32 mm.

Beluchtingschijven
Applicatie beschrijving:

Twee zakkenlaadstations voorzien van een pneumatisch transportsysteem verwerken slijpkorrel in verschillende korrelgroottes. Bij zeer fijne, meelachtige korrelgroottes trekt het vacuüm van het pneumatisch transportsysteem een nagenoeg cilindrische kegel in het product, zonder dat het overige materiaal in de trechter naar beneden glijdt en tegen de zijwanden blijft “staan”. De bovenkanten van de invoertrechters hebben een omtrek van 1000 x 1000 mm, de trechterhoogte is ca. 500 mm. De uitlaatopening heeft een diameter van 60 mm. Hoeveel beluchtingschijven moeten volgens u worden gebruikt en hoeveel luchtdruk moet worden ingesteld om het materiaal te laten stromen?

Advies / Oplossing:

Wij adviseren u om op iedere zijde van de trechter één AFI Beluchtingschijf te  monteren volgens de montage-instructies. Bij bediening van de beluchtingschijven wordt het slijpmiddel losgetrild en gefluïdiseerd, waardoor brugvorming wordt opgeheven. Het product ontmengt niet meer en stroomt vloeiend naar de uitloop. De vier beluchtingschijven kunt u prima aansturen met een magneetklep & instelbare puls/pauze timer.

Geleverd:

AFI Beluchtingschijven, 2/2 Magneetklep 24 VDC – 1/2″ met aangebouwde besturing.

Applicatie beschrijving / probleemstelling:

Een groep bedrijven is gespecialiseerd in thermische bescherming van industriële apparatuur en levert een breed scala aan vuurvaste producten om staalgieten, metallurgische fluxen en vormprocessen te verbeteren. Op dit moment zijn er onder meer problemen met een Y-verdeelstuk dat wordt gebruikt om te kunnen kiezen tussen het afvullen van zakgoed of Big-Bags. Er blijft veel materiaal kleven tegen de wand net onder de menginstallatie en dan vooral in de hoeken.

Advies / Oplossing:

De AFI beluchtingschijven zijn vaak een betere oplossing voor deze problemen dan trilmotoren, want deze compacteren juist sommige producten in plaats van ze los te maken. De bijzonder flexibele siliconen schijf is zelfs geschikt voor plaatsen met weinig ruimte en kleine radiussen. Het is aan te raden om de beluchtingschijven dáár te plaatsen waar het problemen van aankleven en dergelijke geconstateerd worden. In uw geval: de wand net onder de menger (hoog in het Y-verdeelstuk). Ik adviseer u om te starten met totaal 8 beluchtingschijven, zie a.u.b. bijgaande schets. De puls/pauze aansturing van de beluchtingschijven kunt u door uw bestaande PLC realiseren.

Geleverd:

AFI Beluchtingschijven en 2/2 Membraan magneetkleppen 24 VDC – 1/2″.

FikVacWet Vatpomp
Applicatie beschrijving:

Ik ben op zoek naar een industriële met perslucht aangedreven vatpomp voor het opzuigen en transporteren van chemicaliën / vloeistoffen, in een versie die geschikt is voor brandbare producten.

Advies / Oplossing:

De FikVacWet vatpomp is niet gecertificeerd voor het verpompen van vloeistoffen met een laag verdampingspunt / explosieve stoffen. Het is namelijk mogelijk dat de aangezogen gassen, vermengd met de uitzettende perslucht, een explosief mengsel vormen. Fysiek is het mogelijk om dergelijke producten met de FikVacWet te verpompen, maar er moeten tenminste aanvullende maatregelen worden genomen om een ​​explosie te voorkomen, zoals: -A) alle componenten moeten geleidend/geaard zijn. > Speciale buis, stalen (RVS) fittingen, stalen (RVS) aanzuigbuis etc. B) in plaats van perslucht kan een inert gas zoals stikstof (N2) als aandrijfgas worden gebruikt. Nb. Gebruik op deze manier is volledig de verantwoordelijkheid van de gebruiker. De FikVacWet voldoet niet aan de ATEX-regelgeving en mag formeel niet worden gebruikt in een ATEX-zone.

Geleverd:

De FikVacWet met perslucht aangedreven zuig- / perspomp, die rechtstreeks in een standaard 200 liter vat geschroefd kan worden. Toebehoren: PVC standpijp met haakse, draaibare koppeling / 3 m. slang met aansluitmoffen / RVS zuigbuis.

Applicatie beschrijving:

1) Koeltanks van onze CNC machines (die zwaar vervuild kunnen zijn met b.v. spanen, slib) moeten worden geleegd. Deze koelvloeistof zou na het uitpompen en bezinking in een tussenvat moeten kunnen hergebruikt worden. Dit betekent dat er ergens in het systeem een vloeistoffilter nodig is.
2) Vloeistof lekt in onze grote spanencontainer (buitenopstelling). Deze vloeistof kan opnieuw vervuild zijn met bijvoorbeeld spanen en slib, is niet opnieuw bruikbaar en is er dus geen filtering nodig.

Bijkomende vragen:
1) Is standpijp bruikbaar op verschillende vaten en eenvoudig te (de)monteren?
2) Hoeveel lawaai maakt de pomp aan de uitstroomkant van de venturi?

Advies / Oplossing:

De FikVacWet RVS316 zuig/perspomp heeft een aansluiting met schroefdraad ¾”NPT, de standpijp schroefaansluiting 2”NPT en is voorzien van een draaibare haakse koppeling met flexibele slang. Deze zijn eenvoudig te monteren op het deksel van standaard 200 litervaten en na gebruik over te zetten. Het filteren van de vervuilde koelvloeistof kunt u doen m.b.v. een filterzak die in de ontvangsttank wordt gehangen. Het gemeten geluidsniveau bedraagt 75 dB (A) @ 1 meter / vrije veld condities.

Geleverd:

De FikVacWet met perslucht aangedreven zuig- / perspomp, met set toebehoren; PVC standpijp met haakse, draaibare koppeling / 3 m. slang met aansluitmoffen / RVS zuigbuis.