fiktech logo

 

Vortex koelers in ATEX omgevingen - Met perslucht koelen!

Atex stofzuiger3         Explosiepreventie Explosie driehoek


De voordelen van Vortex Koelers in vergelijking met conventionele systemen zijn helder:
 

• Houden stof en vocht buiten de schakelkast, voorkomen kortsluiting

• Véél kortere reactietijd dan conventionele systemen zoals airco’s en waterkoeling

• Verlagen de relatieve vochtigheid naar < 45%! Hierdoor treedt géén condensvorming op en worden de behuizing en inhoud gedroogd

• Koelend vermogen 160 – 820 W, zónder gebruik van CFK’s (Freon e.d.)

• IP 55 en IP 66 uitvoeringen, Aluminium en RVS 316

• Compacte bouw, géén bewegende delen, nagenoeg onderhoudsvrij

• Aanzienlijk eenvoudiger te monteren en lager in prijs.

• Met perslucht koelen!


De toepassing van Vortex Koeling in ATEX-omgevingen roept nog wel eens vragen op, vandaar deze aanvulling op de bestaande documentatie.

 

Bepalend voor de wijze waarop een Vortex Koeler in ATEX omgevingen kan worden ingezet zijn de richtlijnen; “ATEX” , “Machines” en “Electromagnetic Compatibility”. De ATEX richtlijnen geven onder meer aan op welke wijze een explosie kan ontstaan (door een optimale combinatie van brandbare stof, zuurstof en ontstekingsbron) en hoe een explosie kan worden voorkomen. De brandbare stoffen worden hierbij opgedeeld in vaste stoffen (zones 20 – 21 - 22) en gassen (zones 0 – 1 - 2). Door minstens één van de voorwaarden voor het ontstaan van een explosie weg te nemen, voorkómt men deze – altijd béter dan genezen! Ontstekingsbronnen zijn bijvoorbeeld: statische ontladingen, hete/ gloeiende oppervlakken, elektrische en mechanische vonkvorming.

De elektrische en elektronische apparatuur binnenin een behuizing/ schakelkast is vaak beschermd volgens IP20 – ongeschikt voor vrije opstelling in een gezoneerde omgeving. Doordat de koude luchtstroom van de Vortex Koeler een behuizing in overdruk houdt, blijven stofdeeltjes en gassen buiten. Hiermee realiseert u dus feitelijk een veilige omgeving naar ATEX begrippen!

Vortex 2

Als het gewenst is om de Vortex Koeler discontinu te gebruiken, past men meestal een thermostaat of hygrostaat toe (afhankelijk van de applicatie) in combinatie met een magneetventiel. Als zowel de schakelaar als het magneetventiel binnen in de behuizing (veilige zone) worden gemonteerd kan dit zonder bijkomende veiligheidsmaatregelen. Wordt een van de componenten buiten de behuizing in de ATEX zone geplaatst, dan moeten zij voldoen aan de ATEX voorschriften en voorzien zijn van correcte aanduiding, bijvoorbeeld: Atex stofzuiger4

Om het persluchtverbruik te beperken en tóch continue kastspoeling (Engels – purging) te realiseren kan het toegepaste magneetventiel zodanig gemodificeerd worden, dat voortdurend een minimale hoeveelheid spoellucht wordt doorgelaten. Hierdoor houdt u de behuizing in een kleine overdruk en blijven ongewenste gassen en stofdeeltjes buiten. De Vortex Koelers zijn leverbaar met een behuizing van Aluminium als Roestvast staal en beschermingsklasse IP55 / IP66. Toepassing van een gemodificeerd magneetventiel in combinatie met een IP55 Vortex Koeler levert feitelijk een IP66 bescherming op.

ATEX toepassingen van Vortex Koelers vindt u bijvoorbeeld in de Chemische en Voedingsmiddelenindustrie, on- en offshore, maar ook bij Aluminiumgieterijen – in schakel- en besturingskasten, analyzers en CCTV- bewakingssystemen.

 

Producten / Trefwoorden

Fiktech, FPPA-50, Pneumatisch, Pulsatie, Afblaaspistool,Pulsations, Abblaspistole, Pneumatic, Pulsation, Blow-off, Gun,  pistolet, soufflage, pulsation, pneumatique, pneumatischen

Top