fiktech logo

Candea Comfoor 12 2013

Mooi project voor aankomende studenten techniek!

Het Candea College in Duiven is een brede school voor voortgezet onderwijs. Vwo is de afkorting van ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. De vwo-leerweg op het Candea College kent drie richtingen: atheneum, gymnasium en technasium. Met het vwo-diploma kun je naar het hbo of naar de universiteit.

Technasiumleerlingen kiezen in het kader van de tweede fase van hun opleiding uit twee profielen: Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Kenmerkend hierbij is dat er door de leerlingen met een grote mate van zelfstandigheid gewerkt wordt in projectgroepen.

In het vijfde leerjaar dienen de leerlingen een opdracht te verwerven van een bedrijf, gedegen onderzoek uit te voeren èn met resultaten te komen!   

Kennisoverdracht en onderwijs hebben altijd de warme aandacht gehad van André Fikkers. Daarom klopten Wouter ter Horst, Marieke Pleiter, Stefan van Haren en Giel Venema niet tevergeefs aan bij Fiktech B.V. - Productieoptimalisatie, toen zij op zoek waren naar een uitdagend project.

In nauwe samenwerking met - en dankzij de sponsoring van - Comfoor B.V. uit Doetinchem hebben zij onderzocht op welke wijze het productieproces van otoplastieken verder geautomatiseerd kan worden. Acrylaat oorstukjes worden voorzien van een laagje UV-hardende lak waarin zich nanodeeltjes zilverionen bevinden. De zilverionen remmen bacteriegroei, waardoor de kans op ontstekingen in het oor sterk gereduceerd wordt. Het behoeft geen nadere uitleg om te begrijpen dat e.e.a. bijdraagt aan verhoging van het "draagcomfoor" van de otoplastieken. 

Candea Comfoor 12 2013 2

De aankomende studenten selecteerden de benodigde componenten, ontwierpen en bouwden een spuitcabine met geïntegreerde afzuiging en filtersectie, en voerden de proefnemingen zeer zelfstandig uit. De Nanolak werd hierbij in een luchtstroom gemengd en gelijkmatig op het acrylaat oppervlak opgebracht met behulp van een paintbrush-pistool. De loop van het project en de resultaten zijn vastgelegd in een rapport, samen met een gebruiksaanwijzing van de "Lakinator" - zoals de technasiumleerlingen hun installatie hebben genoemd. 

Mede op basis van de bevindingen en resultaten van dit technasiumproject kan Comfoor stappen ondernemen om de productie nóg verder te optimaliseren, zodat hun klanten verzekerd blijven van de hoogste kwaliteit. Wouter, Marieke, Stefan en Giel gaan ongetwijfeld een mooie studietoekomst tegemoet. André Fikkers kan tevreden terugkijken op een mooie samenwerking met de volgende generatie technische enthousiastelingen!   

 

Producten / Trefwoorden

Afzuiging Afzuigsysteem Afzuigtafel Akoestische generator ATEX Beluchting Beluchtingschijf Batch Controller Binnenklimaat Bronafzuiging Centraal Stofzuigsysteem Dampafzuiging Detectie Doekfilter Dustcontrol Eductor Ejector Engineering Fijn stof Filter Filtermateriaal Filterpatroon Filtersysteem Fluidisatie Fluïdisatieschijf Granulaat Hoogvacuum Inspectie Koeling Koeler Vacuum Koolfilter Kwarts Lasdamp Lasrook Lasrookafzuiging HD Inline vac LS-componenten Luchtmes Luftrakel Luchtfiltratie luchttechniek Luchtkwaliteit Macwaarde Manchetafsluiter Milieu Monstername Natte wasser Olienevel Oliemist Onderhoud Ontstoffing Ontstoffingstechniek Patronenfilter Pendelklep Pneumatisch transport Poedertransport Poederpomp Polyesterstof Productieoptimalisatie Productie Optimalisatie Procesverbetering Productfilter Productiviteit Puntafzuiging Respirabel stof Roterende sluis Schakelkast Silo beveiligingsklep opzetfilter Slangenfilter cabinet cooler Slijtbocht Snijtafel Soldeerdamp Stof Stofafscheiding Stofafvoer Stofafzuiging Stoffilter Stofmeting Stofmonitoring Stofprobleem Vakuum Stofzuiger Stofzuigsysteem stofafscheider Tube Ventilator Venturi Venturie Vortex Paneel vacuümpomp zijkanaalventilator ventilator turbomachine olievrij druk vacuüm industrie blower ringverdichter zijkanaal ionisatie Warmtebeeldcamera Ifraroodcamera Wärmebildkamera Infrarotkamera

Top