fiktech logo

Fiktech en een aantal ervaren partners leveren meerdere diensten op het gebied van Kennismanagement. Afhankelijk van de problemen die zich bij een client voordoen maken we een passende keuze uit de competenties die binnen de groep aanwezig zijn.

De projectgroepen worden klantspecifiek ingezet. Wij hebben een uiterst eenvoudige en glasheldere werkwijze ontwikkeld om ongestructureerde gegevens in ieder bedrijf te inventariseren en te vertalen naar bruikbare informatie voor uw medewerkers. Deze ongestructureerde gegevens bestaan onder meer uit bestanden en documenten, tekeningen, schema's plus de kennis van de medewerkers zelf.

Met behulp van de ABT-matrix worden de aanwezige gegevens verdeeld op dusdanige wijze dat alle gebruikers er daadwerkelijk iets mee kunnen.

ABT-Matrix - KennisManagement

 • Eenvoudig te implementeren en in te bedden in de organisatie
 • Informatie is binnen drie muisklikken te vinden
 • Inzetbaar voor alle afdelingen - Engineering, werkvoorbereiding, operationele diensten, onderhoud, administratie, personeelszaken, VGM (Veiligheid, gezondheid & milieu), Boekhouding etc.
 • Er wordt snel duidelijk welke gegevens ontbreken binnen een bedrijf, zogenaamde "blind spots"
 • Uitstekend geschikt om ECM (Enterprise Content Managementsystemen) mee te structureren
 • Biedt prima mogelijkheden voor competentiegericht opleiden
 • Geeft het management een betere grip op en begrip van de informatiestromen, en daarmee mogelijkheden om bedrijfsprocessen duurzaam te sturen

Een belangrijk voor deel is, dat eventuele open plekken in de ABT-matrix duidelijk maken waar gegevens ontbreken/ blind spots zijn! Hierdoor kan men problemen vóór zijn en adequate maatregelen treffen.

LEAN - Manufacturing

Lean manufacturing (Engels voor slanke productie) of Lean production is een productiemethode die erop gericht is om verspillingen te elimineren. Hierdoor gaat de kwaliteit omhoog en gaan de kosten omlaag, wat het bedrijfsresultaat verbetert.

Kenmerken van LEAN:

 • meer verantwoordelijkheid en competentie aan de "basis"
 • elimineren van verliezen
 • betere communicatie binnen de onderneming, met klanten en met leveranciers
 • concentratie op de belangrijkste processtromen binnen het bedrijf
 • toenemende klantvriendelijkheid

Voordelen - Het voordeel van deze methode is dat het bedrijf zich richt op het optimaliseren van alle aspecten die de klant waardevol vindt. Bijvoorbeeld prijs, kwaliteit, levertijd, onderhoudskosten, milieubelasting en dát tegen de voor de productieketen meest gezonde kostenverdeling.

Aandachtspunten - Alle energie richt zich op het maken en het verbeteren van het bestaande product of dienst. Daarnaast mogen innovatie en het zoeken naar nieuwe technieken niet worden verwaarloosd! Een goede voorbereiding is essentieel voor het succesvol invoeren van LEAN en het binnen korte tijd bereiken van successen. LEAN vraagt lange-termijn denken van de organisatie.

Invoering van LEAN - Om een Lean production te verkrijgen worden vele methoden toegepast. Alle baseren ze zich op het identificeren van probleempunten en het elimineren en/of combineren van processtappen. De crux is dat men ook hier door de bomen het welbekende bos van dienstverleners niet meer ziet. Veelal rijzen de kosten van de diensten van gerenommeerde bureaus al snel de pan uit. De resultaten vallen tegen omdat men verzandt in theoretische modellen en niet aan de praktische invulling toe komt. Aan het einde van het traject resteren dan frustratie en een hoge rekening.

Eerste stap – de workshop

Is LEAN moeilijk? Nee, de principes achter LEAN zijn heel simpel. Sterker nog: u kunt ze zelf ontdekken! Onder de projectnaam Kevanti! biedt Fiktech in nauwe samenwerking met partners een praktische workshop aan. Deze is zo ontworpen dat u de meest voorkomende problemen krijgt voorgeschoteld. Dit gebeurt aan de hand van een productiesimulatie waarbij de deelnemers inzicht krijgen in de praktische invulling van LEAN. Concreet gaat uw simulatiebedrijf met welbekende bouwstenen producten maken. Na iedere productieronde van 15 minuten (dit komt overeen met één virtueel productiejaar) evalueren we met behulp van ons computermodel uw bedrijfsresultaten. Hierna ontdekt u – met onze ondersteuning -  zélf de verbeteringen die uw organisatie kan doorvoeren. De resultaten zullen u verbluffen door de eenvoud en effectiviteit. De workshop kan bij uw bedrijf “In house” gegeven worden of op een externe locatie naar keuze. U krijgt met de workshop zeer snel, én met minimale kosten, inzicht in de mogelijkheden die LEAN uw bedrijf biedt. Workshop - sessie van 4 uur Geeft een eerste gevoel van de mogelijke veranderingen en de bijbehorende denkwijze Workshop - sessie van 6-8 uur Geeft naast de belangrijkste denkwijzen ook een vergaand inzicht hoever men kan gaan. Het eindresultaat reikt veel verder dan tijdens de korte sessie.

Locatie & Investering - Vaak is een ruimte bij u in het bedrijf de voor de hand liggende optie. Wilt u echter écht loskomen van de dagelijkse beslommeringen dan is het aan te raden om een externe locatie te kiezen.

Producten / Trefwoorden

Afzuiging Afzuigsysteem Afzuigtafel Akoestische generator ATEX Beluchting Beluchtingschijf Batch Controller Binnenklimaat Bronafzuiging Centraal Stofzuigsysteem Dampafzuiging Detectie Doekfilter Dustcontrol Eductor Ejector Engineering Fijn stof Filter Filtermateriaal Filterpatroon Filtersysteem Fluidisatie Fluïdisatieschijf Granulaat Hoogvacuum Inspectie Koeling Koeler Vacuum Koolfilter Kwarts Lasdamp Lasrook Lasrookafzuiging HD Inline vac LS-componenten Luchtmes Luftrakel Luchtfiltratie luchttechniek Luchtkwaliteit Macwaarde Manchetafsluiter Milieu Monstername Natte wasser Olienevel Oliemist Onderhoud Ontstoffing Ontstoffingstechniek Patronenfilter Pendelklep Pneumatisch transport Poedertransport Poederpomp Polyesterstof Productieoptimalisatie Productie Optimalisatie Procesverbetering Productfilter Productiviteit Puntafzuiging Respirabel stof Roterende sluis Schakelkast Silo beveiligingsklep opzetfilter Slangenfilter cabinet cooler Slijtbocht Snijtafel Soldeerdamp Stof Stofafscheiding Stofafvoer Stofafzuiging Stoffilter Stofmeting Stofmonitoring Stofprobleem Vakuum Stofzuiger Stofzuigsysteem stofafscheider Tube Ventilator Venturi Venturie Vortex Paneel vacuümpomp zijkanaalventilator ventilator turbomachine olievrij druk vacuüm industrie blower ringverdichter zijkanaal ionisatie Warmtebeeldcamera Ifraroodcamera Wärmebildkamera Infrarotkamera

Top