fiktech logo

Explosie beheersing

Constructieve maatregelen en plaatsing

De constructie dient versterkt te worden uitgevoerd afhankelijk van de aanwezige explosiegevaarlijke stoffen (St1- St3). Hoe hoger de “St-waarde”, des te sneller plant een optredende explosie zich voort. De betreffende constructie (stofafscheider, filter, behuizing) mag in het geval van een explosie niet dusdanig vervormen, dat er gevaar kan ontstaan voor de omgeving. Uit kostenoverwegingen is het vaak aan te raden om een stofafscheider buiten een gebouw op te stellen.

Compartimentering

Ruimtes waar risico voor explosies aanwezig is worden dusdanig afgescheiden van gekoppelde apparatuur en/ of overige ruimtes dat de optredende explosiedruk geen ernstige bedreiging vormt voor personen en/ of geen aanzienlijke schade veroorzaakt. Indien deuren gebruikt worden om een ruimte met een explosierisico te op te delen in compartimenten, moeten deze bestand zijn tegen de optredende explosiedruk.

Explosiedruk ontlasting

Ontlasting van een explosie is één van de meest gebruikte beschermingstechnieken om industriële installaties te beschermen tegen explosiedruk. De overdruk wordt gericht afgelaten om zo het te beschermen volume voor beschadiging van de drukgolf te behoeden. Het meest voorkomende type ontlastingssysteem is de breekplaat (voor éénmalig gebruik). Deze bestaat meestal uit een roestvrijstalen folie voorzien van gekalibreerde groeven en dunne lagen kunststof (soms metaalfolie) ter afdichting. De breekplaat opent bij een ingestelde overdruk. De kunststof lagen bieden weerbestendigheid en voorkomen stofuittreding. Explosiepanelen, deze zijn min of meer op nieuw te gebruiken na het optreden van een explosie.

De “Q-buis”: bij deze methode worden de vlammen gedoofd en de drukgolf gedempt. Voor het gericht aflaten van de explosiedruk in een gesloten ruimte. Het systeem werkt onderhoudsvrij en zonder verdere kosten tijdens de levensduur. Bij binnenopstelling van installaties, bijvoorbeeld elevatoren, is de “Q-box”, in vergelijking met uitblaaskanalen, de meest economische oplossing.

Explosie ontkoppeling

Als aanvulling op explosiedruk ontlasting. De meeste organische en metaalpoeders zijn potentieel explosiegevaarlijk. Daarom dienen mechanische afsluitingen ingezet te worden in alle processen waar explosies kunnen ontstaan en zich kunnen verspreiden door de installatie. Typische toepassingen vindt men in stofafscheidings- en maalsystemen.

Roterende sluizen: Een roterende sluis bestaat uit een stationaire cilindrische behuizing en een rotor, uitgerust met een aantal rotorbladen, zodat het totale behuizingvolume in compartimenten is verdeeld. Zulke draaisluizen worden regelmatig gebruikt voor het inbrengen van producten in pneumatische transportsystemen. Bij het veranderen van de rotatiesnelheid zijn zij uitermate geschikt voor dosereren van producten.

Snelsluitende meskantafsluiter / vlinderklep of kogelkraan: De klep wordt door een veerslot steeds in open positie gehouden. Indien geactiveerd, wordt dit veerslot door het actieve element teruggetrokken en wordt de klep gesloten door middel van een veermechanisme met hoge voorspanning. Alle modellen worden aangedreven door een veermotor.

Terugslagklep of afsluitventiel: Een terugslagklep voorkomt dat een eventuele explosie in een stofafscheider terugslaat naar de aangrenzende machines en daar steekvlammen of, een secundaire explosie veroorzaakt. Het is een zeer eenvoudig en gemakkelijk te monteren systeem, zonder elektronische componenten en met een laag drukverlies.

ATEX Terugslagklep 7 Rueckschlagklappe Clapet anti retour

In het afsluitventiel bevindt zich een vrij beweegbaar afsluitlichaam dat in gesloten positie wordt gedwongen door een explosie of hoge luchtsnelheden. Het afsluitIichaam is gemonteerd op een centrale as en wordt, in open positie, centraal gehouden door twee veren. In het geval van een explosie wordt het afsluitIichaam tegen een rubberen dichting gedrukt zodat een vlam-doorslagvaste afsluiting ontstaat.

Explosieslot: Explosiesloten worden voornamelijk gebruikt in afzuiginstallaties om een terugstoot van een explosie in de stofafscheider naar de luchtinlaatpunten te vermijden. Een explosieslot is zo ontworpen dat de richting van de luchtstroom ongeveer 180º gekeerd wordt waardoor de voortschrijding van een explosie in het leidingwerk vermeden wordt. Door de traagheid van de versnellende explosie in een leiding, heeft de explosie de neiging rechtdoor te lopen in plaats van de bocht om te gaan. Door in die bocht een zwakke plek aan te brengen kan de aanstormende explosie naar buiten worden afgevoerd. Die zwakke plek kan een breekplaat zijn of een klep.

Blusmiddelbarrière: Dit systeem is ontworpen om een explosie vlamfront of drukgolf te detecteren door middel van drukgevoelige - of optische detectoren. In geval van activering via de sturingseenheid zullen de gevulde flessen die zich stroomafwaarts van de detectoren bevinden, blusmiddel in het leidingwerk injecteren waardoor er een inerte barrière voor de voortrazende explosie en vlamfront ontstaat. Daar de explosie in een wolk van inert blusmiddel komt, wordt het vlamfront geblust. De drukgolf verdwijnt in het verdere leidingwerk.

Meer weten?: neem contact met ons op

Producten / Trefwoorden

Afzuiging Afzuigsysteem Afzuigtafel Akoestische generator ATEX Beluchting Beluchtingschijf Batch Controller Binnenklimaat Bronafzuiging Centraal Stofzuigsysteem Dampafzuiging Detectie Doekfilter Dustcontrol Eductor Ejector Engineering Fijn stof Filter Filtermateriaal Filterpatroon Filtersysteem Fluidisatie Fluïdisatieschijf Granulaat Hoogvacuum Inspectie Koeling Koeler Vacuum Koolfilter Kwarts Lasdamp Lasrook Lasrookafzuiging HD Inline vac LS-componenten Luchtmes Luftrakel Luchtfiltratie luchttechniek Luchtkwaliteit Macwaarde Manchetafsluiter Milieu Monstername Natte wasser Olienevel Oliemist Onderhoud Ontstoffing Ontstoffingstechniek Patronenfilter Pendelklep Pneumatisch transport Poedertransport Poederpomp Polyesterstof Productieoptimalisatie Productie Optimalisatie Procesverbetering Productfilter Productiviteit Puntafzuiging Respirabel stof Roterende sluis Schakelkast Silo beveiligingsklep opzetfilter Slangenfilter cabinet cooler Slijtbocht Snijtafel Soldeerdamp Stof Stofafscheiding Stofafvoer Stofafzuiging Stoffilter Stofmeting Stofmonitoring Stofprobleem Vakuum Stofzuiger Stofzuigsysteem stofafscheider Tube Ventilator Venturi Venturie Vortex Paneel vacuümpomp zijkanaalventilator ventilator turbomachine olievrij druk vacuüm industrie blower ringverdichter zijkanaal ionisatie Warmtebeeldcamera Ifraroodcamera Wärmebildkamera Infrarotkamera

Top